Wednesday, October 17, 2012

ဟမ္ဘာဂါစားသံုးေသာ ကေလးမ်ား ပန္းနာရင္က်ပ္ေရာဂါ ျဖစ္ႏိုင္ေျခမ်ား

အသီးအရြက္ႏွင့္ ငါးစားသံုးေသာ ကေလးမ်ားသည္ ပန္းနာရင္က်ပ္ေရာဂါ ျဖစ္ႏိုင္ေျခနည္းျပီး ဟမ္ဘာဂါ အသားညွပ္ေပါင္မုန္ ့မ်ား တစ္ပတ္လွ်င္ ၃ၾကိမ္ထက္ ပိုမိုစားသံုးေသာ ကေလးမ်ားမွာ ပန္းနာရင္က်ပ္ေရာဂါ ျဖစ္ရန္ အႏ ၱရာယ္မ်ားေၾကာင္း သုေတသီမ်ားက ေတြ ့ရွိထားသည္။ ႏိုင္ငံေပါင္း ၂၀မွ ကေလးေပါင္း ငါးေသာင္းကို ေလ့လာခဲ့ရာမွ ယခု အခ်က္မ်ားကို ေတြ ့ရွိလာျခင္း ျဖစ္ေၾကာင္း သစ္သီးမ်ား၊ အသီးအရြက္ႏွင့္ ငါးမ်ားသည္ ကေလးမ်ားအား ပန္းနာရင္က်ပ္ေရာဂါ ျဖစ္ျခင္းမွ ကာကြယ္ ေပးပံုရေၾကာင္း Thorax ဂ်ာနယ္တြင္ သုေတသီ မ်ားက တင္ျပထားသည္။
 ဟမ္ဘာဂါ စားသံုးျခင္းမွာ က်န္းမာေရးႏွင့္ မညီညြတ္သည့္ အေလ့အက်င့္တြင္ ပါဝင္ျပီး၊ ယင္းအေလ့အက်င့္ေၾကာင့္ ရင္က်ပ္ေရာဂါ ျဖစ္ေစသည့္ အေၾကာင္း အရင္း ျဖစ္ႏိုင္ေၾကာင္း သူေတသီမ်ားက ေျပာၾကားသည္။ ခ်မ္းသာေသာ ႏုိင္ငံမ်ားႏွင့္ ဆင္းရဲေသာ ႏိုင္ငံ ႏွစ္မ်ဳိး စလံုးမွ ကေလးေပါင္း ငါးေသာင္းကို ၁၉၉၅ ခုႏွစ္မွ ၂၀၀၅ ခုႏွစ္ထိ ကေလးမ်ား၏ အစားအေသာက္ အေလ့အက်င့္ကို မိဘမ်ားအား ေမးျမန္ခဲ့ျပီး ၎တို ့ကေလး ပန္နာရင္က်ပ္ေရာဂါ ခံစားရျခင္းရွိ၊ မရွိကိုလည္း သုေတသီမ်ားက ေမးျမန္းေလ့လာ ခဲ့ၾကသည္။
ဆင္းရဲေသာ ႏိုင္ငံမ်ားတြင္ သစ္သီးဝလံႏွင့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ စားသံုးျခင္းက ကေလးမ်ားအတြက္ အေထာက္အကူ ျဖစ္ေစျပီး  ခ်မ္းသာေသာႏိုင္ငံမ်ားတြင္ ငါးမ်ားမ်ားစားသံုးျခင္းက ကေလးမ်ားကို ကူညီႏုိင္ေၾကာင္း သုေတသီမ်ားက ေကာက္ခ်က္ဆြဲထားသည္။

No comments:

Post a Comment